یکشنبه ۲۱ تیر ۱۴۰۵ - ۱۲:۳۰
چرا رهبر شهید تبلیغ را «اولویت نخست» حوزه‌های علمیه دانست؟

حوزه/ استاد حوزه و دانشگاه گفت: ما در یک پیچ تاریخی و در میانه یک جنگ تمام‌عیار هستیم. رهبر شهید در دیدار ۲۱ تیر ۱۴۰۲ تعبیر عجیبی داشتند؛ ایشان فرمودند دشمن «شمشیرهای آخته و خون‌ریز» در دست گرفته است؛ یعنی قصه دیگر فقط یک اختلاف نظر ساده نیست بلکه بحث بر سر ایمان مردم است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه، تبلیغ دینی نه یک فعالیت حاشیه‌ای بلکه قلب تپنده‌ دین است زیرا حیات دین در جامعه به آن بستگی دارد؛ به ویژه در عصر حاضر که دشمن با ابزارهای نوین رسانه‌ای، فضای مجازی، هوش مصنوعی و شیوه‌های روانشناختی به جنگ ایمان مردم آمده‌ است. به همین خاطر باید به تبلیغ به عنوان یک اولویت مهم نگریست.

رهبر شهید انقلاب نیز در دیداری که با مبلغین حوزوی داشتند بر این مساله تاکید کردند و فرمودند: تبلیغ دیگر مرتبه‌ دوم نیست، مرتبه‌ اول است. چرا؟ چون هدف نهایی دین، تربیت انسان کامل و خلیفة‌الهی است و همه‌ اهداف میانی مانند اقامه‌ قسط، تشکیل نظام اسلامی، اشاعه‌ معروف و نهی از منکر، بدون تبلیغ محقق نمی‌شود. قرآن کریم بارها بر «بلاغ مبین» تأکید کرده است. پیغمبران مأمور تبلیغ بودند و علما وارث آنان‌اند: «إِنَّ الْعُلَمَاءَ وَرَثَةُ الْأَنْبِیَاء».

به مناسبت سالروز دیداری که رهبر شهید انقلاب در ۲۱ تیر ۱۴۰۲ با مبلغین حوزوی داشتند به گفت‌وگو با یکی از مبلغین حوزوی نشستیم و بیانات رهبر شهیدمان را مرور کردیم.

ندا حکمت نیا در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، عنوان کرد: ما در یک پیچ تاریخی و در میانه یک جنگ تمام‌عیار هستیم. رهبر شهید در دیدار ۲۱ تیر ۱۴۰۲ تعبیر عجیبی داشتند؛ ایشان فرمودند دشمن «شمشیرهای آخته و خون‌ریز» در دست گرفته است؛ یعنی قصه دیگر فقط یک اختلاف نظر ساده نیست بلکه بحث بر سر ایمان مردم است.

وی ادامه داد: اگر از تبلیغ غفلت کنیم، نتیجه‌اش استحاله فرهنگی می‌شود، یعنی آرام‌آرام ارزش‌ها عوض می‌شوند، قبح گناه شکسته می‌شود و یک وقت بیدار می‌شویم که می‌بینیم هویت جامعه تغییر کرده و جبرانش هم اصلاً کار آسانی نیست. پس اهمیت تبلیغ، در واقع اهمیتِ «ماندگاری اسلام و انقلاب» در دل‌های مردم است.

استاد حوزه و دانشگاه در رابطه با بایسته های تبلیغ در دیدگاه رهبر شهید انقلاب گفت: اولین و کلیدی‌ترین نکته‌ای که ایشان روی آن دست گذاشتند شناخت مخاطب است. ما نمی‌توانیم برای همه یک نسخه داشته باشیم. مبلغ باید بداند طرف مقابلش در چه مرحله فکری است، چه سؤالی دارد و چه چیزی اذیتش می‌کند.

وی ادامه داد: نکته بعدی، «باورپذیر کردن پیام» است. امروز دیگر فقط گفتن حقیقت کافی نیست؛ باید پیام را با پشتیبانی علمی و حتی روان‌شناسی، به گونه ای ارائه دهیم که مخاطب بپذیرد. دشمن با فیلم و تیترهای جذاب، دروغ را جای راست می‌فروشد؛ ما هم باید یاد بگیریم چطور حقیقت را «زیبا و باورپذیر» عرضه کنیم.

مبلغ حوزوی یادآور شد: باید قبول کنیم که ابزارهای دشمن هم سخت‌افزارشان (مثل فضای مجازی و مراکز داده) و هم نرم‌افزارشان (مثل عملیات روانی) پیشرفت زیادی داشته است به همین خاطر حوزه برای اینکه پویا بماند، نباید فقط در شیوه‌های سنتی متوقف شود.

وی بیان کرد: باید از موضع تدافعی به آرایش تهاجمی تغییر وضعیت بدهیم. یعنی همانطور که امام شهید فرمودند، منتظر نمانیم تا شبهه بیاید و بعد جواب بدهیم؛ ما باید روایت اول را داشته باشیم همچنین باید پویایی یعنی محتوا و قالب پیام را بر اساس سطح فکر جوان و نوجوان امروز تنظیم کنیم و صدای معارف دینی را در این آشفته‌بازار فضای مجازی، رسا و باکیفیت به گوش همه برسانیم.

حکمت نیا اظهار کرد: این یکی از جدی‌ترین چالش‌های ما این است که باید به گونه ای اقدام کنیم که صدایمان فقط در بین خودی ها و هم فکران مان نباید بلکه جامعه مقابل ما هم آن را بشنود. مساله شناخت مخاطب که امام شهید نیز به آن تاکید داشتند راهکار رفع این چالش است؛ زیرا اگر فقط برای هم‌فکرانمان حرف بزنیم، یعنی مخاطب‌شناس نیستیم.

وی افزود: باید به دنبال کسانی برویم که مثل ما فکر نمی‌کند. باید بدانیم او چه نیاز فکری دارد. اگر پیام ما «باورپذیر» و «اقناعی» باشد و با زبان مناسب نیاز آن فرد بیان شود، شک نکنید که شنیده می‌شود. ما باید از پیله خودمان خارج شویم، زبان رسانه را یاد بگیریم و اجازه ندهیم بین ما و بخشی از جامعه دیوار کشیده شود. هنر مبلغ تراز این است که بتواند با همان کسی که ظاهر یا فکر متفاوتی دارد، نقطه اشتراک پیدا کند و پیام حق را به دلش بنشاند.

استاد حوزه و دانشگاه گفت: اگر فقط درباره ضرورت تحول در تبلیغ حرف بزنیم، اما برای آن ساختار، برنامه و تربیت نیروی انسانی نداشته باشیم اتفاق جدی‌ رخ نمی دهد. به همین خاطر برای دستیابی به ساختار منسجم با بانوان مبلغ مدرسه تشکیلاتی رشد و تعالی بانو مبلغ تراز را ایجاد کردیم تا دغدغه را از سطح بحث و ایده به سطح تشکیلات، تربیت و اقدام عملی برسانیم.

وی بیان کرد: بانوی مبلغه امروز نباید فقط در حد یک مبلغ مناسبتی یا محدود به قالب‌های سنتی باقی بماند؛ بلکه باید به یک کنشگر فرهنگی، رسانه‌ای و اجتماعی اثرگذار تبدیل شود به همین خاطر تلاش کردیم این حرکت فقط یک کار سلیقه‌ای یا مقطعی نباشد. در این راستا نقشه راهبردی تهیه کردیم تا از موضع تدافعی عبور کنیم و به سمت آرایش تهاجمی هوشمندانه در جنگ شناختی برویم و بستر تربیت بانوی مبلغی را فراهم کنیم که کار تشکیلاتی را بشناسد، قدرت شناخت مخاطب داشته باشد، بتواند پیام دین را اقناعی و باورپذیر منتقل کند، در عرصه رسانه و روایت فعال باشد و از دایره محدود هم‌فکران عبور کند و با بدنه متنوع جامعه ارتباط بگیرد.

انتهای پیام

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha